fbpx

Jak stworzyć praktyczną przestrzeń w kuchni?

Mówi się, że kuchnia jest „sercem” każdego domu, a statystyki jasno wskazują, że to właśnie w tym pomieszczeniu domownicy spędzają najwięcej czasu. Warto więc, by przestrzeń, w której przyrządza się posiłki była nie tylko estetyczna i modna, ale przede wszystkim funkcjonalna i praktyczna. Poniżej znajdziecie wskazówki, dzięki którym urządzanie strefy kuchennej stanie się niezwykle łatwe. Podstawą jest ciąg roboczy, dzięki któremu organizacja pracy kulinarnej będzie prawdziwą przyjemnością.

Trójkąt roboczy w kuchni

Czy wiesz, że definicja tzw. trójkąta roboczego w przestrzeni kuchennej powstała jeszcze w latach 50 tych XX wieku w USA? Do dzisiaj praktycznie wszyscy projektanci korzystają ze wskazówek, jakie ona wyznacza, dzięki czemu kuchnia staje się nie tylko idealna pod względem wizualnym, ale też wygodna w użytkowaniu. Chodzi o to, by uporządkować wszystkie niezbędne elementy wyposażenia kuchni zgodnie z wyznaczonym schematem.
Lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka powinny znaleźć się na wierzchołkach trójkąta. Optymalna odległość pomiędzy nimi to 90 centymetrów w przypadku kuchni bardzo małych oraz 120-210 centymetrów w kuchniach większych. Wszystkie wymienione sprzęty i odległości pomiędzy nimi nie powinny zajmować przestrzeni większej niż 700 centymetrów. Dzięki temu gotowanie będzie po prostu wygodne.
Trójkąt roboczy w kuchni udaje się zastosować w pomieszczeniach w kształcie litery L, U bądź w kwadracie.

kuchnia

Ciąg roboczy

W kuchniach, których cała przestrzeń znajduje się w jednym ciągu, czyli na przykład na jednej ścianie (typowe dla nowoczesnego budownictwa z aneksami kuchennymi) istotą jest tzw. ciąg roboczy. Minimalna powierzchnia takiej strefy to 350 centymetrów.
Kuchnia, w której ważna jest wygoda użytkowania zakłada ustawienie w pierwszej kolejności lodówki. Tuż przy niej powinien znaleźć się blat roboczy o minimalnej szerokości 45 centymetrów, który przyda się do wykładania schłodzonych produktów. Następnie powinien być zamontowany zlewozmywak, a tuż pod nim kosz na odpady oraz z boku zmywarka. W ostatniej części kuchni jest miejsce na kuchenkę oraz piekarnik. Tuż za tymi sprzętami również powinna znaleźć się wolna przestrzeń z blatem roboczym.

Strefy kuchenne

Większość projektantów zwraca również uwagę na stworzenie konkretnych stref w kuchni, które powinny znaleźć się blisko siebie. Tym samym wyróżnić możemy strefę:

  • przechowywania żywności, w tym lodówkę oraz szafki na produkty sypkie,
  • przechowywania sprzętów i naczyń, w tym szafki i szuflady na garnki, zastawę czy sztućce,
  • zmywania, czyli zlewozmywak, zmywarka oraz kosz na odpady,
  • przygotowywania posiłków, to jest blaty, ale w niedalekiej odległości także szafki do przechowywania desek do krojenia, misek, blenderów bądź przypraw,
  • gotowania, w tym kuchenka, piekarnik, mikrofalówka i wszelkie inne sprzęty pomocne w obróbce termicznej produktów spożywczych.

W projekcie kuchni najważniejsza jest jej funkcjonalność. Warto, by uwaga na ten aspekt zwrócona była także w kwestii wyboru konkretnego designu. Najczęściej stawia się na ponadczasowość i klasykę, dlatego w większości kuchni rządzi biel. Liczy się także trwałość materiałów, nadal najczęściej wybierane są płytki ceramiczne na podłogę i kafle na strefę pomiędzy blatem a szafkami wiszącymi czy lacobel. W nowoczesnych kuchniach pojawia się dobrze zaimpregnowane drewno, beton oraz naturalny kamień. W tych w stylu retro i industrialnym króluje coraz częściej surowa cegła. Nie brakuje zwolenników frontów kuchennych w pełnym połysku, chociaż o wiele bardziej praktyczne są te w półmacie – łatwiej utrzymać je w czystości.
Bez względu na to, jak zaaranżujesz swoją kuchnię, pamiętaj, że to Twoje królestwo i to Ty masz czuć się tam swobodnie.


Partnerzy